Együtt a rászorulókért: jó minőségű ételek eljuttatása közösen

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, miközben több ezer ember nélkülöz. Erre a problémára kínál megoldást a Kamaránk részvételével, az Erasmus+ támogatásával megvalósult ReS-Food projekt, amely az élelmiszerpazarlás csökkentésére és a felesleges élelmiszerek rászorulókhoz való eljuttatására koncentrál az ellátási lánc minden szintjén. A kezdeményezés célcsoportját a HoReCa szektor (szállodák, éttermek, kávézók), valamint jótékonysági szervezetek, önkormányzatok és civil csoportok alkotják, akik az élelmiszer-felesleget összegyűjtik és eljuttatják a rászorulókhoz.

Az elmúlt két évben a HoReCa szektor vármegyei szereplőinél felmértük az élelmiszer-felesleget, azonosítottuk a mögöttes tényezőket, és megoldásokat dolgoztunk ki a pazarlás csökkentésére. Többek között létrehoztunk egy együttműködési hálózatot a szektor vállalkozásai és a jótékonysági szervezetek között, hogy az élelmiszer-hulladék ne a szemétben, hanem rászoruló családoknál, időseknél végezze. Ez a hálózat hiánypótló kezdeményezésként jelent meg Vármegyénkben.

A projekt keretében, amely október végén zárult, az Újvidéki Egyetem (Szerbia), a Tournis Symvouleftiki EE (Görögország), a G Eugene Global Ltd. (Ciprus) és az Eszéki Egyetem (Horvátország) közreműködésével oktatási anyagokat dolgoztunk ki. Ezek a tananyagok – amelyek videókat és interaktív feladatokat tartalmaznak – segítik a HoReCa szektort az élelmiszer-pazarlás mérséklésében, valamint támogatást nyújtanak a jótékonysági szervezetek számára a biztonságos és jó minőségű élelmiszerek elosztásában az év minden napján.

Az elkészült anyagok bárki számára hozzáférhetőek a www.res-food.eu weboldalon, ahol önértékelési eszközök is elérhetők. Ezek lehetővé teszik a HoReCa szereplők számára, hogy rendszeresen értékeljék a pazarlás ellen tett lépéseik hatékonyságát.

Galéria