Megjelentek az árrésstop részletei
Március közepétől május végéig 30 alapvető élelmiszer árrése kerül maximalizálásra, többségében hús-, és tejtermékek, valamint egyéb alapvető élelmiszerek. A március 11-én megjelent rendeletben kerültek meghatározásra azok a termékek, melyek esetében legfeljebb tíz százalékos árrést alkalmazhatnak az 1 milliárd forint feletti árbevételű kiskereskedők.
Fontos kiegészítő információ, hogy a jogszabály azokra a kereskedőkre vonatkozik, akik 47.11 – Élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytatnak, és akinek a kiskereskedelmi adóról szóló 2020. évi XLV. törvény szerinti nettó árbevétele a 2023. évben az 1 milliárd forintot meghaladta.
Az alábbi 30 élelmiszer esetén nem lehet 10 százaléknál magasabb az árrés március közepétől:
Csirkemell |
Csirkecomb |
Csirke far-hát |
Csirkeszárny |
Egész csirke |
Pulykamell |
Sertéscomb |
Sertéskaraj |
Sertésoldalas |
Sertéstarja |
Sertészsír |
Párizsi |
UHT tehéntej 1,5% zsírtartalom |
UHT tehéntej 2,8% zsírtartalom |
ESL tehéntej 1,5% zsírtartalom |
ESL tehéntej 2,8% zsírtartalom |
Vaj |
Tejföl |
Natúr joghurt |
Gyümölcsjoghurt |
Trappista sajt |
Tehéntúró |
Margarin |
Napraforgó- és repceolaj |
Finomliszt BL 55 |
Rétesliszt BFF 55 |
Kristálycukor (fehér cukor) |
Fokhagyma |
Étkezési burgonya az újburgonya kivételével |
Friss tojás, héjában a Gallus domesticus fajhoz tartozó szárnyasokból (kivéve a keltetésre szánt, megtermékenyített tojás) |
A jogszabály a Magyar Közlöny 2025. évi 25. számában olvasható IDE kattintva.