Megjelentek az árrésstop részletei

Március közepétől május végéig 30 alapvető élelmiszer árrése kerül maximalizálásra, többségében hús-, és tejtermékek, valamint egyéb alapvető élelmiszerek. A március 11-én megjelent rendeletben kerültek meghatározásra azok a termékek, melyek esetében legfeljebb tíz százalékos árrést alkalmazhatnak az 1 milliárd forint feletti árbevételű kiskereskedők.

Fontos kiegészítő információ, hogy a jogszabály azokra a kereskedőkre vonatkozik, akik 47.11 – Élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytatnak, és akinek a kiskereskedelmi adóról szóló 2020. évi XLV. törvény szerinti nettó árbevétele a 2023. évben az 1 milliárd forintot meghaladta.

Az alábbi 30 élelmiszer esetén nem lehet 10 százaléknál magasabb az árrés március közepétől:

Csirkemell
Csirkecomb
Csirke far-hát
Csirkeszárny
Egész csirke
Pulykamell
Sertéscomb
Sertéskaraj
Sertésoldalas
Sertéstarja
Sertészsír
 Párizsi
 UHT tehéntej 1,5% zsírtartalom
 UHT tehéntej 2,8% zsírtartalom
ESL tehéntej 1,5% zsírtartalom
ESL tehéntej 2,8% zsírtartalom
Vaj
Tejföl
Natúr joghurt
Gyümölcsjoghurt
Trappista sajt
Tehéntúró
Margarin
Napraforgó- és repceolaj
Finomliszt BL 55
Rétesliszt BFF 55
Kristálycukor (fehér cukor)
Fokhagyma
Étkezési burgonya az újburgonya kivételével
Friss tojás, héjában a Gallus domesticus fajhoz tartozó szárnyasokból (kivéve a keltetésre szánt, megtermékenyített tojás)

A jogszabály a Magyar Közlöny 2025. évi 25. számában olvasható IDE kattintva.