Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy megszigorítja az EU-ba belépő élelmiszerek, valamint állati és növényi termékek ellenőrzését. Az érdekelt felekkel folytatott, a behozatali ellenőrzésekről folytatott végrehajtási párbeszéd lezárásaként Várhelyi Olivér, az egészségügyért és az állatjólétért felelős biztos többféle intézkedést vázolt fel az uniós határokon és a harmadik országokban végzett ellenőrzések szigorítása érdekében. Az intézkedések garantálni fogják a legmagasabb szintű élelmiszer-biztonságot az uniós polgárok számára, valamint az egyenlő versenyfeltételeket az uniós termelők számára a globális versenytársaikkal szemben.
A mezőgazdaságra és az élelmiszerekre vonatkozó stratégiai jövőkép című dokumentumban tett egyértelmű kötelezettségvállalásunkat megtestesítő, ma bejelentett intézkedések a következők:
- a nem uniós országokat érintő ellenőrzések számának 50%-os növelése a következő két évben, az uniós országokban végzett ellenőrzések szintjének fenntartása mellett;
- az európai határállomásokat érintő ellenőrzésének számának 33%-os növelése, ellenőrizendő, hogy a tagállamok az uniós követelményeknek megfelelően végzik-e a határellenőrzéseket;
- a szabályoknak nem megfelelő áruk és országok szorosabb nyomon követése, az ellenőrzések gyakoriságának szükség szerinti növelésével;
- az ilyen kiegészítő ellenőrzéseket végző tagállamoknak nyújtott támogatás a Bizottság részéről;
- külön uniós munkacsoport létrehozása az importellenőrzések hatékonyabbá tétele érdekében, amely munkacsoport elsősorban a növényvédőszer-maradványokra, az élelmiszer- és takarmánybiztonságra és az állatjólétre fog összpontosítani, és mérlegelni fogja az összehangolt uniós nyomonkövetési fellépést egyes importált termékek esetében;
- a hatósági ellenőrzésekről szóló képzés biztosítása a nemzeti hatóságok mintegy 500 munkatársa számára egy külön erre a célra létrehozott uniós program útján;
- az EU-ban betiltott, különösen veszélyes növényvédő szerek maradványait tartalmazó termékek behozatalának engedélyezésére vonatkozó szabályok aktualizálása a közelmúltban frissített nemzetközi szabványoknak megfelelően.
Háttér-információk
Az EU egyik fő prioritása a polgárainak egészsége. Ennek része az élelmiszerek biztonságának garantálása is, függetlenül attól, hogy azokat az EU-ban vagy külföldön állították-e elő. Az EU élelmiszer-biztonsági és állat- és növény-egészségügyi szabályai a legszigorúbbak közé tartoznak a világon, és védik az európai polgárokat, a mezőgazdaságunkat és környezetünket egyaránt. E szabályokkal megállítjuk a határainkon azokat a kártevőket és betegségeket, amelyek máskülönben veszélyeztethetnék a termelést, az élelmezésbiztonságot és a fogyasztói bizalmat.
Az Unió területére belépő élő állatoknak, élelmiszereknek, takarmányoknak, növényeknek és növényi termékeknek meg kell felelniük az EU egészségügyi és növény-egészségügyi követelményeinek, valamint bizonyos állatjóléti követelményeknek. Ezek az előírások nem képezhetik alku tárgyát, és valamennyi kereskedelmi partnerünkre vonatkoznak. Azt, hogy az importált állatok vagy áruk megfelelnek-e az uniós előírásoknak, már most is a hatósági ellenőrzések megbízható rendszere vizsgálja az agrár-élelmiszeripari láncban. A tagállamok a határokon ellenőrzik az állatokat, az állati eredetű árukat (beleértve az állati eredetű élelmiszereket, az állati melléktermékeket és a szaporítóanyagokat), a növényeket, a növényi termékeket, egyes nem állati eredetű élelmiszereket és takarmányokat, valamint az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyes anyagokat. A Bizottság ellenőrzéseket végez az EU-n kívüli országokban, hogy meggyőződjön róla, hogy a termelési és ellenőrzési előírások betartásának hatósági felügyelete összhangban van-e az EU által előírtakkal.
Várhelyi Olivér, az egészségügyért és az állatjólétért felelős biztos a következőket nyilatkozta:
„Az egyik legfontosabb feladatom az, hogy megóvjam az EU-ban elfogyasztott élelmiszerek biztonságát. Ez nemcsak az Unión belül gyártott termékekre vonatkozik, hanem a máshonnan importáltakra is. Az élelmiszer-kereskedelem terén világelső EU-nak biztosítania kell, hogy minden, más országokból érkező állati, növényi és élelmiszeripari termék megfeleljen a szigorú egészségügyi és biztonsági normáinknak. A mai intézkedések tovább erősítik és korszerűsítik a hatósági ellenőrzések már most is szigorú rendszerét, ami az uniós polgárok, a mezőgazdasági termelők és a vállalkozások javát szolgálja.”