Ipar 4.0 és 5.0 innovatív technológiák a belgrádi Nemzetközi Technika Vásáron

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 14 Csongrád-Csanád vármegyei vállalkozásnak nyílt lehetősége a 2024. május 21-24. között Belgrádban megrendezett Nemzetközi Technika Vásáron való részvételre. A projektnek köszönhetően 3 cégünk közösségi kiállítási standon, 11 vállalkozásunk pedig vásárlátogatóként kapott megjelenési lehetőséget.

A vállalkozásfejlesztési program fő célkitűzése a magyar cégek exportpiaci jelenlétének fejlesztése, üzleti kapcsolatrendszerük bővítése, a két ország vállalkozói közötti együttműködési lehetőségek feltérképezése és a szerbiai üzleti környezet bemutatása.


A magyar üzleti delegáció képviselői számára szervezett Magyar-szerb üzleti rendezvényen Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rövid tájékoztatót tartott a Kamara magyar-szerb határmenti projektjeinek aktualitásairól, s megemlítette, hogy a Kamaraévtizedek óta hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a Vajdasági Kamarával, az Újvidéki Egyetemmel, a Szabadkai Műszaki Főiskolával, valamint a szerbiai és magyarországi nagykövetségekkel és a Szabadkai Főkonzulátussal. Az üzleti esten résztvevő vállalkozásoknak lehetőségük nyílt Magyarország belgrádi nagykövetével, a belgrádi külgazdasági attasékkal, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, az MKIK Nyugat-balkáni Tagozatának elnökével és más magas rangú, a térségben tevékenykedő tisztségviselőkkel személyes eszmecserét folytatni.

A vásár ideje alatt üzleti delegációnk tagjai feltérképezhették a szektort érintő új fejlesztéseket, technológiákat, illetve kétoldalú megbeszéléseket folytathattak a kiállító cégekkel.
A kiállítás idején a közösségi magyar standon látogatást tett Dr. Jelena Begović, Szerbia tudományos, technológiai fejlesztési és innovációs minisztere, s megismerkedett az ott kiállító megyei vállalkozásokkal is.
Szerbiában az elmúlt tíz évben jelentős technológiai fejlesztések mentek végbe: 2014-ben egyetlen tudományos és technológiai park sem volt Szerbiában, jelenleg négy működik (Belgrád, Újvidék, Niš és Čačak), 2027-re pedig további 3 létrehozása a cél.

A kiállítási program alapját a 4.0 és 5.0 iparágak innovatív technológiái, a „klasszikus” termékcsoportok, mint a CNC gépek, megmunkálóközpontok, különböző szerszámok és kiegészítők, elektronika, ipari automatizálás és robotika, mérőberendezések és eszközök, folyamattechnika, hidraulika és pneumatika, 3D és lézertechnológiák, fémipari, hegesztési technológiák, villamos energetika, hőtechnika, valamint a zöld ipar, logisztika, raktározás, ipari csomagolás, ipari és kiberbiztonság és védelem alkották. Ez a kör bővült ki az idei évben a mesterséges intelligenciával, gépi tanulással, drónokkal, nanotechnológiával és más hasznos területekkel.

A vásár idei partnerországa a Kínai Népköztársaság volt, amely a mesterséges intelligencia, a biomedicina, az űrtechnológia, az autonóm járművek, egészségügyi diagnosztikai és operatív technológiák, gyógyszerészet, biotechnológia és a környezetvédelem területén elért eredményeit mutatta be 22 vállalat részvételével. További 10 kínai cég pedig főleg az energia szektorbeli fejlesztéseit ismertette meg a látogatókkal.

Kiállítóink:
Ledium Kft., Moltech AH Kft., Solvelectric Kft.

Vásárlátogatóként részt vevő vállalkozásaink:
Baranyi Hűtéstechnika Kft., Csiha Zrt., Dartech Kft., E.D.I. Solutions Kft., Ecker Ferenc ev., Elzett Certa Kft., Hódszolár Kft., Lippai Controll Kft., Nube Invest Kft., Tesla Elektro Kft., Tornádó International Kft.

Galéria